Met de plannen voor nieuwbouwwijk De Doornsteeg heeft de gemeente Nijkerk een hoge ambitie vastgesteld voor dit projectgebied: Een energieneutrale, kindvriendelijke en groene wijk met ruim 1200 woningen waarmee de relatie tussen het stedelijk gebied en het landschap duidelijk versterkt wordt. Om hierop aan te sluiten heeft Reimert Bouw en Infrastructuur, in samenwerking met architectenbureau Wurck, twee sociaal veilige fietstunnels met optimaal fietscomfort ontworpen. En met succes: ons ontwerp viel in de smaak bij de gemeente en we hebben het werk met uitstekende cijfers aangenomen. 

In de tenderfase zijn wij op zoek gegaan naar manieren om zowel technisch als esthetisch zo goed mogelijk aan te sluiten op de visie van de gemeente. Hierbij hebben de belangen van toekomstige bewoners van de Doornsteeg altijd voorop gestaan. Omdat de tunnels als het ware de rode loper van de wijk worden, is het natuurlijk belangrijk dat deze visueel en ruimtelijk in de omgeving passen, maar bovenal dat gebruikers zich hier veilig voelen; het is voor hen immers een manier om thuis te komen. Vanuit deze gedachte zijn twee tunnels ontstaan die duidelijk familie van elkaar zijn maar die, net als in een echt gezin, ook hun eigen identiteit hebben. Om tot een sociaal veilig ontwerp te komen dat visueel en ruimtelijk in de omgeving past, zijn wij uitgegaan van vier uitgangspunten: een open perspectief, een groene uitstraling, een lichte beleving en esthetische aansluiting op de wijk.

Fietstunnel Arkemheenweg

De Arkemheentunnel sluit aan de ene kant aan op de Doornsteeg en aan de andere kant op de centrale weg door de wijk, de Groenallee. Om het stedelijke karakter aan de ene kant en het landschappelijke aan de andere met elkaar te verbinden is de tunnel asymmetrisch ontworpen. Met het reliëf in het metselwerk op de oostelijke keerwand is het ritme van de bomen op de Groenallee weerspiegeld.

Fietstunnel Ambachtsstraat

Het fietspad dat aansluit op de Ambachtstunnel wordt omringd door een waterpartij en een fietsparcours, wat van nature zorgt voor een open gevoel. Om aan te sluiten op het groene, open karakter van de omgeving en de Doornsteeg hebben wij hier gekozen voor een symmetrisch ontwerp met lage, begeleidende plinten en groene taluds. Op de tunnelmonden worden schanskorven begroeid met klimop.

Momenteel is ons projectteam hard aan werk om het aanbiedingsontwerp technisch uit te werken tot uitvoeringsontwerp en de nodige documenten in orde te maken om op 17 september 2018 buiten te starten. Voor de realisatie van Fietstunnels Doornsteeg bieden wij een servicegerichte uitvoering met een breed omgevingsmanagementplan. Hierbij wachten we niet met communiceren tot we al bijna de eerste schep in de grond zetten: al vanaf de definitieve gunning hebben we de bewoners meegenomen in het werk. Op die manier raken zij actief betrokken bij de realisatie van Fietstunnels Doornsteeg en voorkomen wij dat bewoners niet op tijd op de hoogte zijn van de werkzaamheden.

 

Bekijk meer projecten