Infrastructuur
14 maart 2024

Goed nieuws! Bij Zandexploitatie Drenthe is weer volop zand te koop

Het zanddepot van Zandexploitatie Drenthe is weer rijkelijk gevuld. De zandwinning uit de nieuwe zandwinplas in Beilen heeft inmiddels een indrukwekkende voorraad voor de verkoop opgeleverd: vijftigduizend m3 hoogwaardig zand. Daniëlle van ’t Hof, het gezicht en aanspreekpunt voor de verkoop, merkt dat dit nieuws zich als een lopend vuurtje verspreidt. “Er komen online veel bestellingen binnen en ik krijg geregeld telefoontjes van infrabedrijven en particulieren.”

Er is nu weer ruim voldoende zand voor grote projecten op voorraad. Omdat er permanent een zandzuiger in de zandwinplas ligt, kan er ook op elk gewenst moment zand worden gewonnen. Per dag is het mogelijk om zo’n tweeduizend m3 zand te winnen. "Het zand wordt rechtstreeks uit de plas gewonnen en via buizen in het depot gespoten, maar om een beeld te geven van de hoeveelheid: tweeduizend m3 zand staat gelijk aan honderd grote vrachtwagens vol met zand," licht Daniëlle de enorme hoeveelheid toe.

Socials-Vacatures-6

Zandwinplas ligt centraal in Drenthe
Beugel Infrastructuur B.V. (onderdeel van de Reimert Groep) heeft in oktober 2015 de Zandexploitatie Drenthe opgericht als zelfstandige zandwinning en zandhandel in Beilen. De locatie ligt centraal in Drenthe, naast de op- en afrit van de A28 en de N381. De eerste zandwinplas besloeg zo’n veertig hectare, wat overeenkomt met 57 voetbalvelden. Nadat hier al het zand was gewonnen, is de plas omgevormd tot een drijvend zonnepark. Coöperatie Project de Mussels en het Waterschap Drents Overijsselse Delta voorzien met veertigduizend zonnepanelen op de plas momenteel circa vijfduizend huishoudens in Midden-Drenthe van groene stroom.

De tweede zandwinplas van vijftien hectare is afgelopen zomer in gebruik genomen en ligt iets verderop. De komende vijftien jaar kan Zandexploitatie Drenthe hier weer volop zand uit winnen. Daar komt nog best wat bij kijken, weet Daniëlle: “De zandzuiger zuigt het zand op, maar er wordt continu toezicht gehouden bij de plas om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. Er wordt bijvoorbeeld nauwlettend op de stabiliteit van de zijkanten gelet om inzakking te voorkomen.”

Geschikt voor infrastructurele projecten
Het gewonnen zand heeft een goede kwaliteit en varieert van mooi fijn tot matig grof zand. Omdat het zand niet door een classificeerinstallatie wordt bewerkt, is het bijzonder geschikt voor infrastructurele projecten. Daniëlle vult aan: "Denk aan bouwbedrijven die zand nodig hebben om een gebied bouw- en woonrijp te maken of een aannemer die een zandbed moet maken voor bestrating. Ook particulieren kunnen een ruime hoeveelheid zand nodig hebben, bijvoorbeeld wanneer ze hun hele oprit willen bestraten."

Zandzuiger-aangepast-1024x539
Zandwagen-768x1024

Zand bestellen of zelf ophalen

Wie zand wil bestellen, kan dit eenvoudig doen via de webshop op de website. Telefonisch contact opnemen kan ook. Daniëlle is tussen 8.00 en 17.00 uur bereikbaar op 0593-745020. Zandexploitatie Drenthe heeft een weeginstallatie waardoor iedereen exact de bestelde hoeveelheid zand krijgt geleverd. Vaak wordt zand dat 's ochtends is besteld, nog dezelfde dag bezorgd. Overigens is het ook altijd mogelijk om zonder afspraak zelf zand op te halen op De Mussels 2A in Beilen. Goed om te weten, naast een royale voorraad zand beschikt Daniëlle ook over een goede voorraad heerlijke koffie ;-).

Danielle-aan-de-telefoon-963x1024