22 december 2023

Bas Reimert over zijn vertrek: Een nieuw hoofdstuk voor mij, én het bedrijf

Hoewel hij geen plannen had om in het bedrijf van zijn vader, Herman Reimert, te werken, laat staan om zijn vader op te volgen, is dat precies wat Bas Reimert (54 jaar) deed. “Ik kwam tijdelijk meehelpen en bleef.” Nu, zo’n 23 jaar later, neemt Bas als directeur afscheid. Zijn besluit om terug te treden uit de directie van de Reimert Groep is een weloverwogen keuze, zowel zakelijk als persoonlijk.

“Het bedrijf is enorm gegroeid. Van hard werken en met onze voeten in de klei naar ook strategischer analyseren en vooruitdenken. De organisatie is volwassen geworden en dat geeft ruimte voor veranderingen en nieuwe kansen. Zowel voor het bedrijf, als voor mij”, vertelt Bas.

Inzet op duurzaamheid

De Reimert Groep zet de laatste jaren bijvoorbeeld sterk in op duurzaamheid en heeft daardoor de hoogste positie op de CO2-Prestatieladder. Onlangs tekende het bedrijf een samenwerkingsovereenkomst met Amsterdam dat in 2030 volledig emissievrij wil zijn. “We gaan het dagelijks onderhoud van de verhardingen in Weesp, Driemond en Amsterdam Zuidoost verzorgen. Grepen we er eerder net naast, nu staan we bij de inschrijvingen bovenaan als best presterende aannemer,” licht Bas toe. “Daar zijn we trots op.”

Vooruitkijken en kansen pakken

Het bouwbedrijf speelt ook in op de trend van geïntegreerde contracten, waarbij de verantwoordelijkheid voor ontwerp en uitvoering meer bij het bouwbedrijf ligt. “We hebben hiervoor het nodige leergeld betaald, waardoor we nu bedreven zijn in het managen van risico’s. De succesvolle realisatie van de nieuwe Zaanbrug tussen Wormerland en Zaanstad is daar een goed voorbeeld van.”

Een nieuwe weg inslaan

Bas ontdekte tijdens de strategische toekomstbesprekingen met zijn collega-directeuren, Erik Kijlstra en Gerrold Steenbergen, dat er ruimte was gekomen om een andere richting in zijn loopbaan te kunnen inslaan. “Ik heb de wens om in mijn carrière nog iets nieuws te verkennen, met een andere balans tussen mijn werk- en privéleven. Een directeursfunctie doe je er niet zomaar even bij. Ik zag ook dat het bedrijf klaar is voor een volgende fase. Mijn vertrek geeft Erik en Gerrold de gelegenheid om het bedrijf verder te ontwikkelen en er een nieuwe impuls aan te geven.”

De komende maanden is de agenda van Bas heerlijk leeg. “Ik ga vaker uitgebreid koken en met mijn gezin fietstochtjes maken. Daarna komt er weer iets nieuws. Ik heb een aantal ideeën die ik goed wil onderzoeken.”

Hoe Herman Reimert reageerde

Herman en Gijs Reimert begonnen in 1968 vanuit Raalte het bouwbedrijf de Gebr. Reimert. Zes jaar later zagen ze kansen op het nieuwe land en groeide Reimert uit tot een vertrouwde naam in Almere waar het bedrijf sinds 1978 is gevestigd. Bas Reimert en Erik Kijlstra namen in 2008 het stokje over. Tijdens de vaste biljartmiddag met zijn vader, vertelde Bas hem over zijn vertrek uit de directie. “We bespreken tijdens het biljarten vaak hoe het gaat. Hoewel mijn leidinggevende stijl anders is dan de zijne - de tijd is ook anders - waardeer ik altijd zijn inbreng. En mijn vader blijft natuurlijk ook benieuwd naar de ontwikkelingen. Hij begrijpt mijn besluit.” De Reimert Groep omvat momenteel zes bedrijven met ongeveer 170 medewerkers, werkzaam in een groot deel van Nederland.

Plezierig werkklimaat

De kinderen van Bas hebben geen ambitie om in de bouw te werken. “Ze moeten gaan doen waar ze gelukkig van worden. Bij Reimert vinden we plezier in het werk ook belangrijk. Ik vind het mooi dat we ter gelegenheid van het veertig- en vijftigjarig bestaan van onze medewerkers kunstwerken hebben gekregen die onze goede samenwerking symboliseren. Ik ga vooral mijn collega’s missen. Onze jarenlange samenwerking heeft zowel de Reimert Groep als mijzelf veel gebracht. Daar ben ik iedereen bijzonder dankbaar voor.”

Bas blijft als adviseur en sparringpartner

Hoewel Bas een flinke stap terugzet, blijft hij nog wel betrokken bij de Reimert Groep. “Dat heb ik met de directie en bedrijfsleiding afgesproken. Ik kom nog geregeld langs, vertegenwoordig Reimert bij Bouwend Nederland en blijf de komende jaren als adviseur en sparringpartner bij de Reimert Groep betrokken. Zo omarmen we samen deze nieuwe fase die ook ruimte biedt voor vernieuwing en groei.”

  IMG_5419-scaled